tisdag 27 april 2010

Försökte få hjälp hur jag ska göra för att kommentera andras inlägg när jag går in på andras loggar, då jag inte förstod och jag kände att en del upplevde mig som tjatig la jag ner och försökte begripa genom att aktivt begripa.
Nu har jag försökt i en timma och chackrat mig runt men blir inte klokare så jag lägger ned.
Om nu någon vanlig själ ser detta får ni gärna bistå mig för jag begriper inte.

måndag 26 april 2010

Nu börjar jag tack och lov få in lite kommentarer och bilder kring Banaldiskussionen.
Studenterna är pressade och det är massor i april maj som gör att de helt enkelt inte känner att de har tid, kan förstå detta och har nu påmint så många gånger så att jag får nog nöja mig med det jag fått in.
Vi kommer också att ha en kvällsdiskussion kring ämnet, något flera efterfrågat och den kommer att vara den 27 maj så detta kommer tyvärr inte finnas med på min redovisning.

torsdag 22 april 2010

Då jag inte var med på litteraturseminariet förra veckan så ska jag redovisa det jag läst på bloggen.
Jag kommer att ta det efter hand, men det kanske i allafall är viktigt vilka böcker som jag kommer att lägga fokus på. Bengt Molander har skrivit en bok som heter ; Mellan konst och vetande då gränsen mellan konst och vetenskap ifrågasätts. Likaså ifrågasätts gränsen mellan form och innehåll. Detta är en bok som jag tror kanske kopplar lite till mitt projekt. Jag har också valt att läsa boken " Om tillståndet i konsten " som är en debattbok, som är en en antologi om svensk och internationell konst där sjutton skribenter och konstnärer deltar med artiklar om allt från utblickar över samtidskonsten till kritikens existensberättigande. Nästa bok jag har valt är skriven av Lasse Ekstrand och heter " Varje människa en konstnär " och sist har jag valt en bok skriven av Sinziana Ravini som heter "Marianne Lindberg de Geer och kritiken". Alla har mer eller mindre koppling till mitt projekt och består av mer än 500 sidor, jag kommer att redovisa via blogg efterhand

måndag 19 april 2010

Gällande mitt projekt har det inte flutit på som önskat.
Det är nog inget fel på intresset egentligen men det är kanske tidsbristen som gör sig gällande.
Har mailat och pratat med har kanske fått in bilder från ca 10 personer.
En annan intressant sak som har hänt är att en del har börjat tanka efter vad ordet står för och ifrågasätter användandet av ordet, vilket också var min utgångspunkt. Varför använder vi ett ord så slarvigt och vad innehåller det.
Vilket har fått en del att tänka efter och i nästa led inte kunna hitta några bilder alls som de vill använda då de backar själva och inte vill använda det på saker andra skapat då det kanske betyder något för den som gjort det. Däremot har de skrivit anledning till varför de inte skickat bilder och dessa texter tycker jag också är värdefulla och kommer att använda
Förra veckan åkte jag till Helsingborg för att gå på Dunkers kulturhus för att sedan ta mig vidare till Louisiana.
Behållningen av resan var Marianne Linberg De Geers utställning på Dunkers kulturhus.
Sällan blir jag så peppad och inspirerad av någon som när jag gick runt och lyssnade på Marianne Lindbergs röst i audioguiden och tittade på hennes konst.
Det är en väldigt spretig utställning men hon är ärlig, lekfull och väldigt humoristisk i det hon gör.
Hon är provokativ för att hon vill något och på vilket sätt hon utforskar identiteten i sig själv och andra tilltalar åtminstone mig. Håller på till slutet av augusti. Resan vidare till Lousiana var inte lika peppande. Pippilotti Rists videoinstallation var rolig att se liggandes tittandes upp i taket, men musiken till ?!? Kanske påverkades jag av min komponerande man som tyckte att musiken var på en extrem låg nivå.....
Stora utställningen handlade om Färgen i konsten och ja, de hade nog fått dit det mesta ......dvs alldeles för mycket i min smak, gick tyvärr inte att ta till sig.....för trist i sitt upplägg.
Det är alltid lika härligt att vara på Louisiana men denna gång drog vi inte vinstlotten.

lördag 20 mars 2010

Hej ! Fattar inte varför jag har så svårt i att hitta ett naturligt sett att förhålla mig till detta.
Hur som helst, jag kunde inte komma i tisdags så jag tänkte skriva här lite om hur det går och mina funderingar kring mitt egna projekt.
Jag håller fortfarande fast vid mitt ämne och blir än mer beslutsam att ämnet tål att ventileras och belysas.
Sista två dagarna har studenterna på skolan där jag arbetar haft redovisningar och ett flertal gånger så dök ordet banal, patetisk upp som ett värdeord kring var de inte ville hamna.
Jag har bestämt att angripa ämnen på följande sätt:
- Studenterna ska välja två olika bilder som de tycker är banala. Dels en som någon annan gjort + en som de själva gjort och som de tycker är banal. Jag kommer också diskutera med dom hur de värderar orden och be de definiera detta så gått de kan.
Då vi bara har tjejer på min avdelning kommer jag också söka mig till andra avdelningar om hjälp.
Jag kommer att i första led skicka ut ett mail.
Jag har redan testat lite på några studenter vad jag tänker göra och helt klart väckte det en hel del funderingar. Detta ska bli spännande, jag önskar också ta upp detta för större diskussion på något vi har som kallas "tea-time".
På tea-time tar vi upp olika ämnen av olika slag som vi tycker behöver lyftas och ventileras och detta ämne lämpar sig perfekt för detta ändamål, har redan pratat med vår professor och han håller med.
Så, nu återstår att imorgon skriva ett inspirerande brev så att jag får så många som möjligt intresserade.

söndag 28 februari 2010

Väldigt snabbt dyk ett ämne upp i mitt huvud som jag har haft svårt att bli av med och som jag nu efter att pratat lite med Marie hittat ett sätt att angripa.
Ämnet var går gränsen mellan vad man anser vara banal, sentimental konst och konst.
Svaret är omöjligt att besvara men jag är nyfiken på vad människor lägger för värdering i orden och vad det är att man absolut inte vill bli förknippat med att vara banal.
Då jag i många är arbetet med teater används olika värderande begrepp om föreställningar som exempelvis " föreställningen var så himla pretantiös " vilket är negativt , ord som banal, sentimental,patetisk används också.
Då jag ofta kommer i kontakt med rädslan för att vara banal i samband med mitt arbete med studenter så lockas jag av att undersöka begreppet lite mer. Banal betyder enligt Svenska akademins ordlista alldaglig, sliten, platt men begreppen används olika i olika kontexter.
Jag kommer att testa detta begrepp på mina studenter och försöka reda ut vad det det står för och hur de ser på det.....
Återkommer med tillvägagångsätt

söndag 7 februari 2010

MS

Jag förösker gång på gång, men fattar nog inte...Därför är det nu ett försök och behöver inte svaras på.
Maria